Dagens budskap – Kommunicera tydligt

Kortet idag vill förmedla att situationen du befinner dig idag behöver väldigt noggran, tydlig och försiktig kommunikation.

Ibland har vi lätt för att prata otydligt om våra behov och önskemål. Vilket gör att dom inblandande inte förstår vad du vill. Tex du säger “det är varmt här inne”, och du vill att den andre personen går och öppnar balkongdörren. Istället kan du säga “skulle du kunna vara snäll och öppna balkongdörren, jag är mitt i mitt skrivande och rädd för att tappa fokus om jag reser mig, och tack så mycket när personen gör dig en tjänst.

Kortet pratar även om att det kan förekomma svårigheter i kommunikationen och där det är viktigt att tänka igenom hur du ska lägga upp inför kommande pratstund. Så att du inte hamnar i klagande, ältande, dömande och krävande. Det är att föredra att prata live för att få tillgång till även kroppspråk. Målet ska vara att du pratar ut vad du tänker och behöver, samt lyssnar till den andres tankar, behov och därefter kompromissar ni fram till lösningar som båda kan acceptera. Exempelvis kvinnan slutar tidigare om dagarna och de har kommit överens om att hon ska laga kvällsmat. Mannen har oregelbundet arbete och jobbar ofta sent. Kvinnan blir frusterad när hon lagar maten och när han inte hör av sig, hon väntar på honom för att de ska äta tillsammans. Då kan hon säga följande “Jag förstår att det är väldigt svårt för dig att planera när du ska sluta, men för att jag ska slippa vänta på dig och bli irriterad kan vi komma överens om att jag äter maten och sen får du värma din mat när du kommer hem och plocka undan disken?” Därefter lyssna på hans svar och idér.

När det kommer till ens barn, barnet vill inte gå och lägga sig samtidigt som du när det är sommarlov. Du säger att hon måste gå lägga sig, för du känner att du har ingen kontroll när du sover. Barnet säger nej. För att lösa det kan ni sitta ned i lugn och ro och prata. “jag förstår att du vill vara upp sent, om du klarar av att ta ansvar genom att släcka ned och borsta tänderna då kan du få vara uppe till 01.00, men om jag märker att det inte fungerar så får vi göra på annat sätt, är det okej”.

Genom att våga lösa missförstånd kommer ni varandra närmare, det blir en nytändning, mer glädje och livet blir lättare att leva.

Med kärlek Saga

Medial vägledning

May 31, 2021

Dagens budskap - Indigo

June 10, 2021