Dagens budskap – Medberoende

Missbruk står som hinder i ditt kärleksliv både kärleken till dig själv och i relation till andra.

Om du upplever problem i relation till din partner så kan missbruk vara orsaken. Antingen att du själv är medberoende eller att din partner missbrukar på något sätt. Det kan vara beroende till droger, alkohol, spel och köp, matproblematik, överträning, sex eller relationer med osunda beteenden som drama, svartsjuka, växlande avvisande och närmande, härskarmetoder, konflikter och bråk.

Kortet visar även att det kan ha förekommit missbruk i familjen under barndomen.

All form av missbruk, medberoende, flyktbeteenden bedövar smärtan för stunden, men i längden ökar ångesten, frustationen, hopplösheten i livet och minskar förmågan att älska dig själv och andra. Vilket även hindrar att kärleksrelationen växer och försvårar att komma närmare varandra känslomässigt, tillit och i trygghet. Missbruket står som en betongvägg mellan er intimitet och närhet. Särskilt om du anpassar och ger upp dina egna behov till bekostnad av din partner som inte kan vara lycklig utan ständigt är i behov av att jaga berusning. I längden kommer du att tappa bort din identitet och “jag” med dålig självkänsla och ännu större beroende av andras godkännande och bekräftelse på din existensberättigande.

Det finns hjälp att få i olika 12 stegs möten som vuxna barn till alkoholister, aca möten, självhjälpsböcker om medberoende och terapi mm.

Med kärlek Saga