Dagens budskap – Medberoende

Budskapet vill förmedla att det finns någon form av missbruk som påverkar situationen. Det kan vara ditt begär av ohälsosamma substanser eller din partners. Men det kan även handla om känslomässigt medberoende. Det kan också antyda att du levt under dysfunktionella förhållanden med missbruk under din barndom och med frånvarande föräldrar.

All slags missbruk bedövar smärta, samtidigt som den bedövar förmågan att älska. Därför blir det ett hinder att gå framåt i relationen och kunna ge och ta emot äkta närhet och samvaro. Det blir oftast mycket drama, misstro, lögner, svek, lovord om förbättring som aldrig kommer att ske, ord som får dig att stanna kvar utan sann innehåll, tassande på tår och ibland psykisk och fysisk våld. Man ger upp sina egna behov och identitet för att behaga den som missbrukar. Du behöver fråga dig själv om det är värt att ge upp ditt liv och ta över ansvaret från nån annan person. Din självkänsla och lycka kommer att minska i sådan relation. Om det är du som är medberoende så finns hjälp att få. På Facebook sidor finns grupper. Det finns även 12 stegsprogram, Alanon anhöriga till alkoholister, psykologer som kan stötta och själv hjälps böcker i medberoende mm.

Du behöver kompromissa, vad är verkligen viktigt för dig, du behöver vara sann och se verkligheten som den är. Kompromissa att vara olycklig eller lycklig?

Med kärlek Saga